fredag 24 juli 2009

LCHF-lax i ugn


Ibland är det svårt med fantasin när det kommer till middagsdags. Men lax är ju en bra fisk, även om det inte alltid är så lätt att också hitta klimatsmarta råvaror.
Laxen är väl en sån, tyvärr. Men jag köper ibland frysta portionsbitar, det är 4 vakumpackade rätt stora bitar av laxsidan.

Det blir en god rätt på detta viset:
Till 2 personer.
Två laxbitar enligt ovan.
En skvätt vitt vin
Salt & peppar
Finklippt dill
Tjock grädde

Fiskbitarna läggs i en smörad eldfast form och vinet hälls över. Inte så det täcker, men så dom badar lite i vinet. Strö över massor med finklippt dill, salta och peppra och låt detta stå, gärna i kylen, minst 30 minuter, gärna upp mot en timme.

Slå sen på tjock grädde, så det nästan täcker och sätt in i 200° varm ugn i 30 minuter.
Då ska ytan vara gyllenbrun och bubbla rejält.


Servera en god sallad med en matig dressing till detta.


Gärna en dressing gjord på creme fraiche, majonäs, salt & peppar, lite koncentrerad citron och kanske någon salladskrydda, efter tycke och smak. Blir den för tjock, slå på en liten skvätt grädde.

Finstrimla och hacka de grönsaker du vill ha i salladen och vänd ner i dressingen.

Visst vore det gott med ett glas vitt till, men det går utmärkt med vanligt bubbelvatten eller mjölk också!

Smaklig spis! /Eva

Inga kommentarer: